Wat is vitiligo.
Vitiligo is een aandoening waarbij de huid en het haar pigment verliezen en waarbij melkwitte plekken van verschillende grootte en vorm ontstaan. Als een stukje van de witte vitiligohuid onder de microscoop wordt bestudeerd, dan blijken de pigmentcellen in de huid totaal te ontbreken. De huid kan ook steeds meer pigment verliezen. Als je een vitiligo plek in je haar heb, is er een hele witte pluk of een aantal witte haren. De haren verliezen namelijk ook hun pigment. De grens van de vlekken op de huid kan duidelijk zichtbaar zijn, doordat er een donkere rand omheen zit die de vitiligovlek van de gepigmenteerde huid scheidt. Dit is niet bij alle patiënten het geval.
Vitiligo kan op elke leeftijd ontstaan, maar bij ongeveer 50% van de patiënten openbaart de aandoening zich vóór het 20e levensjaar en bij 70-80% vóór het 30e levensjaar.
De vlekken kunnen in principe op het hele lichaam zitten. Meestal zijn de vlekken symmetrisch.
In andere gevallen komen de vlekken uitsluitend voor op bepaalde gebieden van het lichaam.
De meest voorkomende plaatsen waar vlekken komen, zijn:
- gezicht (rondom mond, neus, ogen)
- handen en voeten
- oksels
- rondom geslachtsdelen en anus
- op drukplaatsen, zoals ellebogen en knieën
Als vitiligo op de behaarde huid voorkomt, kunnen ook de haren wit worden. Het verloop van vitiligo is wisselend en daardoor niet te voorspellen. Bij de meeste patiënten wordt vitiligo steeds erger, afgewisseld door momenten waarop zij minder last hebben. Het komt voor dat vitiligovlekken gedeeltelijk verdwijnen door blootstelling aan de zon. In het gezicht, op handen en geslachtsdelen en in het haar gebeurt dit zelden.
Oorzaak.
De oorzaak is nog niet bekend, maar het is zeker dat het een erfelijke factoren een rol spelen. Wanneer eeneiige tweelingen vitiligo ontwikkelen kan het zijn dat zij dit op dezelfde plekken op het lichaam hebben. Een ander feit dat wijst op een erfelijke aanleg is het feit dat vitiligo vaak voorkomt bij verschillende personen binnen één familie. Vitiligo komt voor op alle leeftijden, maar je wordt er nooit mee geboren. De ziekte wordt pas tussen de tiende en de dertigste levensjaar zichtbaar. Er zijn 2 meest gangbare theorieën ontwikkeld. Een auto-immuuntheorie en de pigmentcel-vernietigingstheorie.
De auto-immuuntheorie
Er zijn onderzoekers die zeggen dat vitiligo een auto-immuunziekte is. Dit is eer stoornis in het afweermechanisme of terwijl het immuunsysteem van het lichaam. Het immuunsysteem richt zich hierbij tegen weefsels of cellen van het eigen lichaam. Deze auto-immuunreactie bij vitiligo zou de vernietiging van pigmentcellen veroorzaken. Deze theorie over het ontstaan van vitiligo is mede gebaseerd op het feit dat andere auto-immuunziekten vaker voorkomen bij mensen met vitiligo, zoals ziekte van de schildklier, alopecia areata (haaruitval) en suikerziekte. Maar de relaties zijn toch zo zeldzaam dat het niet zinvol is om alle patiënten met vitiligo op het voorkomen van auto-immuunziekten te onderzoeken.

De pigmentcel-vernietigingstheorie
Deze theorie beweert dat de pigmentcellen worden vernietigd door stoffen die vrijkomen wanneer melanine wordt aangemaakt door pigmentcellen. In pigmentcellen bestaat een beschermingsmechanisme dat deze stoffen onschadelijk maakt. De beschermende mechanismen zou bij vitiligo ontregeld zijn. Deze theorie pleit dat bij mensen met vitiligo de witte plekken het meest voorkomen in gebieden die normaal het meest gepigmenteerd zijn.
Je wordt geboren met de aanleg voor vitiligo. Er wordt ook aangenomen dat sommige factoren vitiligo kunnen uitlokken. Dit kan zijn factoren zoals ernstige emotionele spanningen. Zonnebrand, ernstige ziekten, operaties, zwangerschap en beschadigingen aan de huid zoals wondjes.
Vormen.
Er zijn vijf vormen van vitiligo te onderscheiden
Vitiligo vulgaris Dit is de meest voorkomende vorm van vitiligo, de vlekken komen symmetrisch op beide kanten van het lichaam voor.
Vitiligo segmentalis De vlekken zij n er op één deel van het lichaam, één helft van het gezicht of op één van de twee schouders. De vlekken kunnen groter worden maar verspreiden zich niet naar andere delen van het lichaam
Vitiligo universalis Met deze vorm hebben de mensen nauwelijks nog gepigmenteerde huis en zijn ze voor 90% wit.
Acrale vitiligo De vitiligo bevindt zich alleen op de uiteinden van het lichaam: armen en benen en dan met name de vingers en tenen.
Acrofaciale vitiligo De vlekken bij deze vorm zitten op armen en benen maar ook rond de ogen en de mond.

Prevalentie.
Minstens 0,5% van de wereldbevolking lijdt aan vitiligo. Het is een chronische huidaandoening die in Nederland voorkomt bij ongeveer 240.000 mensen (2 %).
Bij ongeveer de helft van de patiënten treedt vitiligo op vóór het 20e levensjaar, bij 70-80% vóór het 30e levensjaar.
Prognose.
Vitiligo plekken in het gezicht reageren meestal goed op behandelingen. Maar andere plekken op het lichaam reageren niet altijd op behandelingen. De groei van de plekken kunnen wel stil blijven staan voor een bepaalde tijd, maar verloop de tijd verslechteren ze toch en worden ze groter.
Preventie
Met aanleg voor vitiligo word je geboren. Toch wordt aangenomen dat sommige factoren vitiligo kunnen uitlokken. Denk bijvoorbeeld aan ernstige emotionele spanningen, zonnebrand, ernstige ziekten, operaties, zwangerschap en beschadigingen aan de huid (wondjes).
Maak jouw eigen website met JouwWeb